Animasjonsstudio

DSC01007

Det første punktet på framdriftsplanen vår var å få laget et animasjonsstudio. Vi ser det natulig med et slikt tilbud i biblioteket, da animering kort og godt er å fortelle en historie.

 

Nedre Eiker kommune har i noen år hatt animasjonskurs for ungdom på ungdomshuset (Down under) med stor suksess. Vi vil ikke holde kurs i den forstand, men kunne tilby et drop-in tilbud til dem som kan litt, eller har lyst til å se hva det er.

Hva vi har gjort:

Vi lurte en stund på hva vi skulle velge: pc eller Mac.
Når man skal velge plattform, må man tenke hva slags programvare man vil bruke til å lage animasjonsfilmene. Det er gode argumenter for å velge en pc, da utvalget i gratis programvare for pc er større enn for Mac. (Dette er demokratisk og fint, i forhold til at de som prøver seg kan fortsette med dette hjemme uten kostnader.)

Programvare:
Vi sjekket endel gratisprogram, såkalt stopmotion software.
Det går i korte trekk ut på at man har en programvare for å ta stillbilder med kamera som lastes inn på en tidslinje, og settes sammen til film.
Altså animasjon i et nøtteskall.

Det  finnes en hel rekke småprogram for dette, men mye av det er litt knotete, og vanskelig å bruke, eller har svært begrensede muligheter. Det beste programmet for pc heter StopMotionPro, og koster penger. Ikke så mye.  Dette er et veldig bra program med masse muligheter, men er litt vanskelig å bruke hvis man aldri har brukt det før.

Animasjonsverkstedet i kommunen bruker Mac. Og har gode erfaringer med det. Maskinvaren er stabil, og kan enkelt håndtere store datamengder. (For filene kan etterhvert bli ganske store)

Til Mac finnes et program som heter iStopMotion. Dette er et veldig enkelt program i bruk, samtidig som det har masse muligheter. Det er egentlig bare å starte programmet, døpe prosjektet og ta bilder.

Det finnes i tre forskjellige versjoner:

  • HOME
  • EXPRESS
  • PRO

Vi valgte den mellomste: Express. Det kostet ca 600,- og kunne lastes ned. (Vi ba også om å få en kopi på cd, og denne kom i posten etter et par uker.)
Så hardware:

Maskin:
Valget vårt falt på en Macbook pro. Den kostet ca 10.000,-
Grunnen til at vi ville ha en laptop, er at vi ønsker at studioet skal være så mobilt som mulig. Tanken har vært at studioet ganske enkelt skal kunne “lånes ut” bort til andre bibliotek. Om det skjer, får vi se på.
Vi koblet laptopen til en 27 tommer pc-skjerm, og bruker eksternt tastatur og mus. Mac’en er lenket fast/låst til bordet.
Kamera:
Vi hadde et webkamera fra før, et Logitech HD kamera. Og bruker det nå. Men vil oppgradere med et systemkamera (speilrefleks). Dette for å få bedre oppløsning og zoom. På iStopMotions hjemmesider er det en liste over kameraer som er testet for kompatibilitet med programvaren.

Animasjonsboksen:
Norsk filminstitutt lager en boks til animasjonsprosjekter. Vi kjøpte den. Helt uproblematisk. Ringte til sentralbordet på NFI og bestilte, og den kom etter et par uker.

Boksen består av 6 deler (vegger, tak og bunn pluss to lysstoffrør) som settes sammen uten noen skruer eller spiker. De hektes bare sammen. Man kan selvsagt lage et animasjonsstudio uten denne boksen, men alt blir mer ordentlig; at det er lys i boksen, gjør også at man slipper å tenke på eksternt lys.

Vi malte boksen hvit. Ikke nødvendig, men den ser litt kjedelig ut helt umalt. Én liter maling gikk med til hele boksen.

 

Innhold:
Hva skal så animatørene animere? Her er det selvsagt ingen grenser. Bare fantasien, som det heter. Vi kjøpte inn en masse farget papp og papir, fargeblyanter, sakser og splittbinders.
Det ble også skrevet ut endel papirdukker fra nettet som er mulig å bruke.
Dette ble til en viss grad tatt i bruk, men det som helt klart var mest populært var LEGO. Lego og Playmobil. Fordelen med Lego er at man kommer i gang med å animere umiddelbart. Enkelte blir selvsagt sittende og bruke masse tid på å bygge (og leke), men da får man bare si i fra om at det kan være lurt å komme i gang…

Plassering:
I vårt bibliotek har vi ett stort rom. Det byr på en del utfordringer nå det kommer til å lage soner eller avdelinger i rommet. Som en del av prosjektet vårt vil vi få laget mobile romdelere slik at vi enkelt kan lage “rom i rommet” . Disse er ikke ferdige ennå, så animasjonsstudioet har blitt plassert i et hjørne av det som er vår utstillingssone.

Publisering
Vi ønsker selvsagt å vise fram  de ferdige filmene. Og spør om det er greit at vi legger filmene ut på nett. Så langt har vi ikke opplevd at noen ikke vil det. De er snarere svært opptatt av at filmene skal vises fram.

Vi laget en egen kanal på Youtube:

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s